Godziny otwarcia

8:00-16:00 (GMT +1)

Projekty finansowane UE

 

Firma PRECIMET H.C.E. Sp. z o.o. realizuje projekt pn. „Wdrożenie innowacyjnych rozwiązań produktowych w obrębie asortymentu dla nowoczesnych szklarni” w ramach Działania 01.05 „Konkurencyjność MŚP” Programu „Fundusze Europejskie dla Łódzkiego 2021-2027” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Głównym celem projektu jest wzmocnienie trwałego wzrostu oraz podniesienie konkurencyjności przedsiębiorstwa PRECIMET H.C.E. Sp. z o.o. (główny beneficjent projektu). Inwestycja polega na wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, w ramach których opracowana została technologia produkcji zawieszek do hodowli i rozrostu niektórych upraw szklarniowych (innowacja procesowa), innowacyjnych w tym zakresie, iż będą one dostarczane od razu z sekwencją kolorów w warstwie – możliwość sekwencyjnego nawijania kolorowych sznurków (min. 2 kolory) w jednej warstwie w sposób całkowicie zautomatyzowany. W ramach prac B+R rozwijana była także metoda nawinięcia sznurka na zawieszki z tzw. warkoczem. W efekcie innowacji procesowej opracowany został nowy produkt tj. zawieszka do pomidorów z sekwencją kolorów w warstwie i wolnym kłębkiem w postaci warkocza (innowacja produktowa).

Zakres rzeczowy projektu obejmuje:
– Nabycie maszyny do zautomatyzowanego nawijania zawieszek ze sznurkiem (PP/BIO) (1 szt.)
– Nabycie owijarki do palet (1 szt.)
– Nabycie podestu technicznego (1 szt.)
– Nabycie rozwiązań z zakresu adaptacji do zmian klimatu (1 komplet)
– Koszty pośrednie.

Nowa technologia i produkt będą stanowić istotny element przewagi konkurencyjnej firmy, głównie ze względu na nowe cechy i funkcjonalności oraz wysoki poziom innowacji. Przedmiotem projektu jest zatem realizacja działań inwestycyjnych zmierzających do poprawy konkurencyjności przedsiębiorstwa. Założenia projektu koncentrują się na wdrożeniu nowej technologii, automatyzacji procesu, zwiększeniu zdolności produkcyjnych, dywersyfikacji oferty asortymentowej, rozszerzeniu oferty i grupy odbiorców (hodowcy owoców i warzyw szklarniowych), podniesienia konkurencyjności oraz realizacji działań mających pozytywny wpływ na środowisko naturalne (w tym promowanie pro-środowiskowego produktu).

Projekt będzie planowo realizowany w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.

Całkowita wartość projektu wynosi 1 331 461,00 PLN.
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich wynosi 696 664,80 PLN.
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

 

Preferencje plików cookies

Inne

Other unclassified cookies are those that are currently being analyzed and have not yet been classified into any category.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny. Te pliki cookie zapewniają podstawowe funkcjonalności i funkcje bezpieczeństwa witryny, anonimowo.

Reklamowe

Advertising cookies are used to deliver relevant ads and marketing campaigns to visitors. These cookies track visitors across websites and collect information to deliver personalized ads.

Analityczne

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics, number of visitors, bounce rate, traffic source etc.

Funkcjonalne

Functional cookies help perform certain functions, such as sharing website content on social media platforms, collecting reviews and other third party functions.

Wydajnościowe

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.